zondag 3 maart 2013

Kaart Oost-Vlaanderen en Gent – België Vakantie

Kaart Oost-Vlaanderen, steden, wegen, rivieren, spoorwegen: CIA
Oost-Vlaanderen is een van de 10 provincies van België en een van de vijf provincies van het Vlaams Gewest. De provincie heeft 1.454.716 inwoners (januari 2012) en de hoofdstad is Gent.

Oost-Vlaanderen grenst in het oosten aan de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, in het zuiden aan Henegouwen en in het oosten aan West-Vlaanderen. In het noorden grenst de provincie aan de Nederlandse provincie Zeeland.

Het Vlaams Gewest bestaat verder uit de vier provincies West-Vlaanderen (hoofdstad Brugge), Limburg (Hasselt), Vlaams-Brabant (Leuven) en Antwerpen (Antwerpen).

Arrondissementen
De provincie Oost-Vlaanderen bestaat bestuurlijk uit zes arrondssementen. Dit zijn Aalst, Gent, Oudenaarde, Eeklo, Dendermonde en Sint-Niklaas.

Landschap
Oost-Vlaanderen kent fysisch-geografisch van noord naar zuid drie reliëfgebieden.

In het noorden liggen de Scheldepolders van het Meetjesland en van het Land van Waas, die in noordelijke richting oplopen naar et Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen.

Ten zuiden van de polders ligt de zachtgolvende Vlaamse Laagvlakte, met een hoogte van 5 tot 20 meter, die tot Zandig Vlaanderen behoort.

Het zuiden van de provincie ligt in de Heuvelstreek. Hier neemt de hoogte toe van 20 meter in het noorden tot 150 meter op de hoogste toppen van de Vlaamse Ardennen.

Rivieren en kanalen
Een aantal rivieren in Oost-Vlaanderen zijn de Leie, de Boven-Schelde, de Dender en de Zenne. Gent is via het Kanaal Gent-Terneuzen verbonden met de Nederlandse stad Terneuzen, en daarmee met de Westerschelde.

Vakantie
Populaire trekpleisters voor een vakantie in Oost-Vlaanderen zijn onder meer vakantiehuisjes, campings, fiets- en wandelroutes, de Vlaamse Ardennen en de steden met veel monumentale bezienswaardigheden..

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan drie Oost-Vlaamse begijnhoven. Dit zijn het Klein Begijnhof in Gent, het Groot-Begijnhof in Sint-Amandsberg en het Alexiusbegijnhof in Dendermonde.

Ook de belforten van Aalst, Dendermonde, Eeklo, Gent en Oudenaarde staan op de Werelderfgoedlijst.

De stad Gent heeft een middeleeuws centrum dat veel bezoekers trekt.

Het Gravensteen in Gent is een middeleeuwse burcht waarvan het verdedigingssysteem vrijwel in tact is gebleven. In het Gravensteen is het Gerechts- en Wapenmuseum gevestigd.

De grafelijke residentie, het poortgebouw, de walmuur, de donjon, en de paardenstallen zijn voor bezoekers toegankelijk. .

Steden Oost-Vlaanderen
Naast de hoofdstad Gent zijn een aantal andere steden in Oost-Vlaanderen: Aalst, Dendermonde, Oudenaarde, Sint-Niklaas, Ninove, Geraardsbergen, Beveren, Sint-Gillis-Waas, Denderleeuw, De Pinte, Zottegem, Eeklo.