maandag 4 maart 2013

Kaart Limburg en Hasselt – Vakantie België

Kaart Limburg, steden, wegen, rivieren, spoorwegen: CIA
Limburg is een van de tien provincies van België en een van de vijf provincies van het Vlaams Gewest. De provincie heeft inwoners en de hoofdstad is Hasselt.

De provincie Limburg grenst in het zuiden aan de Waalse provincie Luik en in het oosten aan de Vlaamse provincies Antwerpen en Vlaams Brabant.

In het noorden grenst de provincie aan de Nederlandse provincie Noord-Brabant en in het oosten aan de gelijknamige Nederlandse provincie Limburg.

Het Belgische Limburg wordt ook wel aangeduid als West-Limburg en de Nederlandse provincie als Oost-Limburg.

Een groot deel van de grens met Nederland wordt in het oosten gevormd door de rivier de Maas.

In de provincie liggen vier landstreken. Dit zijn Haspengouw, het Maasland, de Kempen en de Voerstreek. Deze gebieden strekken zich ook uit buiten de provincie.

Voeren
Bij de provincie Limburg hoort ook de gemeente Voeren. De Voerstreek ligt sinds het vastleggen van de taalgrens in 1963 geografisch geïsoleerd van de rest van de provincie. Voeren ligt als een exclave geklemd tussen Luik en Nederlands Limburg.

Arrondissementen
Limburg is bestuurlijk ingedeeld in drie arrondissementen. Dit zijn Hasselt, Maaseik en Tongeren.

Rivieren
Belangrijke rivieren in Limburg zijn de Maas, de Jeker en de Dommel.

Vakantie
Favoriete trekpleisters voor een vakantie in Limburg zijn onder meer de prachtige en veelzijdige natuur, vakantieparken, campings, fiets- en wandelroutes en bezienswaardigheden in de steden.

Het Nationaal Park Hoge Kempen bestaat uit uitgestrekte naaldbossen, loofbossen, heide. landduinen, vennen, beken, droogdalen, vijvers, grindplassen en mijnsteenbergen.

In het park liggen beschermde natuurgebieden als de Vallei van de Ziepbeek, de Mechelse Heide, het Ven onder de Berg en de Neerharer Heide.

Het Provinciaal Domein Bokrijk, in de gemeente Genk, is bekend om zijn openluchtmuseum en arboretum.

In Hasselt trekken het Nationaal Jenevermuseum Hasselt en het Modemuseum Hasselt veel bezoekers.

Het belfort van het stadhuis en het Begijnhof in de stad Sint-Truiden staan op de Werelderfgoedlijst van UNRSCO.

De stad Tongeren werd in het jaar 10 voor onze tijdrekening door de Romeinen gesticht als Atuatuca Tungrorum, kortweg Tongeren. Daarmee is dit de oudste stad van België.

In de stad is een ruim 4,5 kilometer lange Romeinse muur en het Gallo-Romeins museum.

Steden Limburg
Naast de hoofdstad Hasselt zijn een aantal andere steden in Limburg: Beringen, Genk, Maasmechelen, Halen, Neerpelt, Maaseik, Peer, Sint-Truiden, Tongeren, Bocholt, Bree, Bilzen, Borgloon.