zaterdag 2 maart 2013

Kaart West-Vlaanderen en Brugge – België Vakantie

Kaart West-Vlaanderen, steden, wegen, rivieren, spoorwegen: CIA
West-Vlaanderen is een van de 10 provincies van België. De provincie is een van de vijf provincies van het Vlaams Gewest en telt 1.169.990 inwoners (januari 2012). De hoofdstad is Brugge.

West-Vlaanderen grenst in het oosten aan de provincie Oost-Vlaanderen en in het zuidoosten aan Henegouwen.

In het noorden grenst de provincie aan buurland Nederland en in het zuiden aan Frankrijk. In het westen ligt de provincie aan de Noordzee.

Het Vlaams Gewest bestaat verder uit de provincies Oost-Vlaanderen (hoofdstad Gent), Antwerpen (Antwerpen), Limburg (Hasselt), Vlaams-Brabant (Leuven).

West-Vlaanderen is de enige provincie in België die aan zee ligt. Het westen en noorden van de provincie bestaat uit de kustvlakte, met strand, duinen en de Poldervlakte.

De Poldervlakte bestaat uit de Zeepolders en de Scheldepolders. De Zeepolders liggen achter de kustduinen, de Scheldepolders liggen aan de Zeeschelde en de Westerschelde, en sluiten aan bij de polders in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen..

Het grootste deel van West-Vlaanderen behoort tot de lichtgolvende Vlaamse Laagvlakte, die een hoogte heeft van 5 tot 20 meter.

In het zuiden ligt het West-Vlaams Heuvelland, met als hoogste top de Kemmelberg (156 m).

Rivieren en kanalen
In het westen van West-Vlaanderen stroomt de rivier de IJzer. De IJzer mondt bij de plaats Nieuwpoort uit in de Noordzee.

De rivier de Leie doorsnijdt het zuidoosten van de provincie De rivier stroomt naar Oost-Vlaanderen. In het uiterste zuidoosten vormt de Schelde de provinciegrens.

De stad Brugge ligt aan het Boudewijnkanaal en de Kanalen Brugge–Oostende, Brugge–Sluis en Brugge–Gent.

Het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke verbindt de Belgische kuststad Nieuwpoort met de Franse havenstad Duinkerke.

Vakantie
Belangrijke trekpleisters voor een vakantie in West-Vlaanderen zijn de badplaatsen en stranden aan de kust, bezienswaardigheden in de steden, hotels, campings en fiets- en wandelroutes.

Aan de Vlaamse kust trekken de badplaatsen Knokke-Heist, De Haan, Middelkerke, Koksijde, Nieuwpoort, De Panne, Bredene, Blankenberge en Oostende veel bezoekers. De kustplaatsen zijn verbonden met een tramlijn.

De plaats De Panne is de meest westelijke plaats van België en de meest zuidelijke badplaats aan de Belgische kust.

De stad Brugge is een van de drukst bezochte historische steden van Europa. De stad is beroemd om de vele monumentale bouwwerken, zoals de St.-Blasiuskapel uit de 12de eeuw.

Brugge bezit een aantal oude kanalen, waaronder het beroemde Minnewater.

De stad heeft de typische structuur van een middeleeuwse stad behouden, en kent een onregelmatig en stervormig stratenpatroon en wallen.

In West-Vlaanderen trekt ook het oude slagveld uit de Eerste Wereldoorlog rond de plaats Ieper veel toeristen.

Steden West-Vlaanderen
Naast de hoofdstad Brugge zijn een aantal andere belangrijke plaatsen in West-Vlaanderen: Kortrijk, Oostende, Roeselare, Diksmuide, Ieper, Tielt, Veurne, Knokke, Zeebrugge, Blankenberge.

Kusttram
De Kusttram is een tramlijn langs de kust van België. De lijn heeft een lengte van 67 kilometer en begint in Knokke, niet ver van de grens met Nederland, en eindigt in Adinkerke, vlakbij de grens met Frankrijk.