zondag 14 april 2013

Kaart Luik – Provincies België Vakantie

Kaart Luik, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: CIA
Luik is een van de 10 provincies van België. De provincie ligt in het Waals gewest en heeft 1.083.400 inwoners (januari 2012). De hoofdstad is de gelijknamige stad Luik. De Franse naam is Liège, de Duitse naam Lüttich.

Luik grenst in het zuiden aan de provincie Luxemburg, in het zuidwesten aan namen, in het noordwesten aan Waals-Brabant en Vlaams-Brabant.

In het noordoosten grenst de provincie aan de Nederlandse provincie Limburg, in het oosten aan de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en in het zuidoosten aan buurland Luxemburg.

In het uiterste oosten van de provincie Luik liggen tegen de Duitse grens de Oostkantons, een aantal gemeenten die de Duitstalige Gemeenschap in Belgie vormen.

In het gebied de Hoge Venen ligt het Signaal van Botrange. Dit is met met een hoogte van 694 meter het hoogste punt van België.

Arrondissementen
Luik is bestuurlijk ingedeeld in vier arrondissementen. Dit zijn Luik, Verviers, Borgworm en Hoei.

Landschap
Landschappelijk kent Luik verschillende reliëfgebieden.

Het oostelijke deel van de provincie, ten zuiden van de Vesder, vormt een onderdeel van het Ardens Hoogplateau. Het wordt beheerst door het Plateau van de Hoge Venen.

Het noordwesten van de provincie, tot aan de smalle vallei van de Maas, hoort tot het zachtgolvende en vlakke Haspengouwse Laagplateau.

Stroomopwaarts van Luik wordt de Maasvallei langs de rechteroever beheerst door de Condruzische Ardennen, die richting het zuidoosten voortgezet worden door het Condruzisch Plateau. Dit gebied staat bekend als de Condroz.

Tussen de valleien van de Maas en de Vesder, in het noordoosten, ligt het koepelvormige en aan de randen sterk versneden Plateau van Herve, dat zich uitstrekt tot in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg.

Rivieren
Een aantal belangrijke rivieren in Luik zijn de Maas, de Ourthe, de Vesder, de Amblève, Warche.

Vakantie
De provincie Luik is een favoriete bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de Ardennen en de steden.

De gemeente Sankt Vith wordt gerekend tot de streek Belgische Eifel.

In de gemeente Stavelot, in de buurt van de stad Spa, ligt het circuit Spa-Francorchamps.

De plaats Spa is beroemd om het bronwater dat daarvandaan komt. De plaats is ook een zogenoemd geoniem geworden voor een locatie met een natuurlijke waterbron, waarvan wordt gedacht dat deze een geneeskrachtige werking heeft.

Het woord ‘spa’ wordt ook gebruikt om resort hotels en kuuroorden aan te duiden, die veelal in de buurt van een mineraalwaterbron of heetwaterbron liggen.

In de provincie Luik zijn veel fietsroutes en wandelpaden uitgezet. Er zijn ook tal van hotels, bungalows, vakantiehuisjes en campings te vinden om een aangename vakantie door te brengen.

Steden Luik
Naast de hoofdstad Luik zijn een aantal andere steden in de provincie: Eupen, Herve, Lijsem, Weismes, Hannuit, Malmedy, Stavelot, Verviers, Sankt Vith, Seraing, Spa, Wezet (Visé), Borgworm (Waremme).

De stad Luik is via spoorlijnen onder meer verbonden met de Belgische hoofdstad Brussel, Maastricht in Nederland, Aken in Duitsland en Luxemburg.