zondag 2 juni 2013

Kaart Luxemburg - Provincies België Vakantie

Kaart Luxemburg provincie: steden, wegen, spoorwegen: CIA
De provincie Luxemburg is een van de tien provincies van België en een van de vijf provincies van het Waals Gewest. De provincie ligt in het zuidoosten van het land en heeft 273.638 inwoners (januari 2012). De hoofdstad is Aarlen (Arlon).

De Franse naam van de provincie is Luxembourg, de Luxemburgse naam is Lëtzebuerg.

De provincie grenst in het noorden aan de provincie Luik en in het oosten aan Namen. In het westen grenst het aan buurland Luxemburg en in het zuiden aan de departementen Lotharingen en Champagne-Ardennen in Frankrijk.

Landschap
De provincie Luxemburg ligt bijna geheel in het Ardens Hoogplateau. In het centrale deel bestaat dit uit vlakke stroken, zoals het Plateau des Tailles met de Baraque de Fraiture, het Plateau van Saint-Hubert en het Plateau van Bastenaken.

In het noordwesten van de provincie hoort een smalle strook tot de Famennedepressie en de Kalksteendrempel van de Famenne, die tussen de Kalksteendrempel van de Famenne en het Ardens Hoogplateau ligt.

Het Plateau van Bastenaken vormt de waterscheidingsrug tussen het bekken van de rivier de Maas en de rivier de Rijn

Het gebied ten zuiden van de lijn Muno-Attert, het zuidelijkste deel van de provincie, is de Gaume en onderdeel van het Lotharings Cuestaplateau.. Deze streek wordt ook wel Belgisch-Lotharingen genoemd.

Deze streek bestaat uit drie evenwijdig en van west naar oost lopende cuesta’s. Hiertussen ligt telkens een depressie, waarin van noord naar zuid de rivieren Semois, Ton en Vire stromen.

Het hoogste punt van de provincie is met een hoogte van 651 meter de Baraque de Fraiture in de gemeente Vielsalm in het Ardens Hoogplateau

In de provincie liggen een aantal snelstromende rivieren, zoals de Ourthe (een zijrivier van de Maas), Lesse, Semois en Sauer (een zijrivier van de Moezel).

Arrondissementen
De provincie Luxemburg is bestuurlijk ingedeeld in vijf arrondissementen. Dit zijn Aarlan (Arlon), Bastenaken (Bastogne), Marche-en-Famenne, Neufchâteau en Virton.

Vakantie
De provincie Luxemburg is populair voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, met de Ardennen, de historische plaatsen en in de winter zijn er wintersportmogelijkheden.

Veel bezoekers trekken vanwege het natuurschoon naar valleien van de Lesse, Ourthe en Semois.

Ook steden en plaatsen als Bastenaken, Bouillon, Durbuy, Houffalize, La Roche-en-Ardenne, Neufchâteau, Saint-Hubert en Vielsalm trekken veel toeristen.

De stad Bouillon wordt gedomineerd door de middeleeuwse burcht van Godfried van Bouillon. In de zomer trekt Bouillon veel kampeerders langs de rivier de Semois, die rond de oude stadskern kronkelt.

In de provincie Luxemburg zijn tal van hotels, vakantiehuisjes, bungalows en campings, in alle categorieën, te vinden als uitgangspunt voor een aangename vakantie.

Het gebied is aantrekkelijk voor wandel- en fietsvakanties. De vele snelstromende rivieren zijn een trekpleister voor het maken van kanotochten.

Bastenaken en Ardennenoffensief
De stad Bastenaken is vooral bekend om de Slag om Bastenaken, die plaatsvond in de Tweede Wereldoorlog tijdens het Ardennenoffensief in december 1944.

Nadat de geallieerde legers België grotendeels hadden bevrijd voerde Duitsland een offensief in de richting van de Maas uit. Bastenaken werd drie weken omsingeld door het Duitse leger, maar de Amerikanen hielden stand.

In het Bastogne Historical Center, op de Mardassonheuvel, is een grote tentoonstelling over de oorlogsgeschiedenis samengesteld.

Steden provincie Luxemburg
Naast de hoofdstad Aarlen zijn een aantal andere steden in de provincie Luxemburg: Neufchâteau, Bastenaken, Vielsalm, Bouillon, Chiny, Durbuy, Florenville, Houffalize, La Roche-en-Ardenne, Marche-en-Famenne, Saint-Hubert, Virton.

Kaart Luxemburg provincie
De Belgische provincie grenst aan de provincie Luik en Namen en aan de buurlanden Luxemburg en Frankrijk. De hoofdstad is Arlon (Aarlen).

Kaart Luxemburg, provincie, steden, wegen, rivieren, topografie: US Army