vrijdag 26 april 2013

Kaart Waals-Brabant – Provincies België Vakantie

Kaart Waals-Brabant, steden, wegen: CIA
Waals-Brabant is een van de tien provincies in België en een van de vijf provincies van het Waals-Gewest. De provincie heeft 385.990 inwoners (januari 2012) en de hoofdstad is Waver. De Franse naam is Brabant wallon.

Waals-Brabant grenst in het noorden aan de provincie Vlaams-Brabant, in het oosten aan Luik, in het zuidoosten aan Namen en in het zuidwesten aan Henegouwen.

De provincie ontstond op 1 januari 1995 door splitsing van de voormalige provincie. Brabant in Vlaams-Brabant, met als hoofdstad Leuven, en Waals-Brabant.

Het geografisch centrum van België, het dorpje Nil-Saint-Vincent in de gemeente Walhain. ligt in de provincie.

Landschap
Het westelijke en het centrale deel van Waals-Brabant horen tot de Brabantse Leemstreek. Het oostelijke deel hoort tot Haspengouw.

Het grootste deel van Waals-Brabant ligt op het Brabants Plateau. Het plateau heeft een hoogte van 50 tot 200 meter.

Het hoogste punt van de provincie ligt in Genappe en heeft een hoogte van 170 meter.

Aan de oostelijke kant van de Zennevallei liggen veel bossen. Aan de noordrand ligt het Zoniënwoud.

Rivieren
De belangrijkste rivieren in Waals-Brabant zijn de Zenne, Dijle en Gete, die van het zuidwesten naar het noordoosten stromen.

Vakantie
Een populatie trekpleister in de provincie Waals-Brabant zijn de bossen. In Houtain-le-Val, een deelgemeente van Genepiën (Genappe), ontspringt de rivier de Dijle.

Een monumentale bezienswaardigheid in de stad Nijvel is de collegiale romaanse Sint-Geertruikerk, die in 1046 werd gewijd.

Een imposante bezienswaardigheid in Ottignies-Louvain-la-Neuve is het kasteel van Ottignies. Bij de stad ligt ook het bosgebied van Lauzelle.

Veel bezoekers trekken ook de omgeving van Waterloo, De Brabantse Ardennen (Les Ardennes brabançonnes) en de stad Jodoigne en omgeving.

Bij de stad Waver ligt het populaire attractiepark Walibi België.

Steden Waals-Brabant
Naast de hoofdstad Waver zijn een aantal andere steden en plaatsen in Waals-Brabant: Genepiën (Genappe), Geldenaken (Jodoigne), Nijvel (Nivelles), Ottignies-Louvain-la-Neuve, Waterloo.