zaterdag 25 mei 2013

Kaart Vlaanderen - Brussel Vakantie België

Kaart Vlaanderen, steden, wegen, rivieren: CIA
Vlaanderen is een gewest en een gemeenschap in België in het noorden van het land. Het gewest heeft 6.251.983 inwoners (2010) en de gemeenschap, met Brussel, 7.341.521 (2010). De hoofdstad is Brussel.

België is bestuurlijk ingedeeld in gemeenschappen en gewesten met formeel elk een eigen regering en parlement. De officiële taal van Vlaanderen is Nederlands. In Brussel is ook het Frans officieel.

Vlaanderen grenst in het zuiden aan het Belgische gewest Wallonië. In het zuiden van Vlaanderen ligt het Gewest Brussel.

In het noorden grenst Vlaanderen aan buurland Nederland en in het zuidwesten grenst het aan buurland Frankrijk. In het westen ligt Vlaanderen aan de Noordzee.

Het hoogste punt van Vlaanderen is Remersdaal, in de streek Voeren, met een hoogte van 287,5 meter.

Gewesten
Het Vlaams Gewest bestaat uit 5 provincies. Dit zijn Antwerpen, met als hoofdstad Antwerpen, Limburg (Hasselt), Oost-Vlaanderen (Gent), Vlaams-Brabant (Leuven) en West-Vlaanderen (Brugge).

Rivieren
In Vlaanderen liggen drie stroomgebieden van rivieren. Dit zijn de bassins van de Schelde, de Maas en de IJzer.

Belangrijke rivieren in Vlaanderen zijn verder de Rupel, Leie, Durme, Dijle, Demer, Dender, Nete, Zenne, Herk, Grote Gete, Voer. Jeker, Voer, Mark, Dommel.

Klimaat en vakantie
Vlaanderen heeft aan de kust en in het achterland een gematigd zeeklimaat. In de rest van het gebied heerst een gewijzigd zeeklimaat, met matige temperaturen, overwegend westenwinden, vaak bewolking en regelmatig neerslag.

Populaire trekpleisters voor een vakantie in Vlaanderen zijn de kust met de stranden en badplaatsen, bezienswaardigheden in de historische steden en de natuur.

Belangrijkste natuurparken natuurgebieden in Vlaanderen zijn het het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, het Nationaal Park Hoge Kempen, het Zwin, het Mechels Broek, het Peerdsbos en het Zoniënwoud.

De Grote Markt van Brussel en de omringende gebouwen zoals het stadhuis, het broodhuis en de gildehuizen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Enkele andere bezienswaardigheden in Vlaanderen op de Werelderfgoedlijst zijn het historisch centrum van Brugge. Het historische hart van Brugge werd op de lijst opgenomen vanwege de fraaie middeleeuwse architectuur en haar historisch belang.

Ook de herenhuizen Hotel Tassel, Hotel Solvay, Hotel van Eetvelde en de voormalige woning en atelier van de Art-Nouveau-architect Victor Horta te Brussel staan op de lijst van UNESCO..

De herenhuizen van Horta werden geselecteerd vanwege het unieke karakter en het feit dat ze exemplarisch zijn voor de kunststroming Art Nouveau.

Het Plantin-Moretuscomplex in Antwerpen en het Stocletpaleis te Brussel zijn eveneens op de Werelderfgoedlijst opgenomen.

Een aantal andere trekpleisters voor een vakantie in Vlaanderen zijn onder meer de badplaatsen Blankenberge, Knokke en Zeebrugge, vakantiehuisjes, campings en fiets- en wandelroutes.

Steden Vlaanderen
Een aantal steden in Vlaanderen zijn naast Brussel en Antwerpen: Gent, Schaarbeek, Brugge, Anderlecht, Leuven, Sint-Jans-Molenbeek, Mechelen, Elsene, Aalst, Ukkel, Kortrijk, Hasselt, Sint-Niklaas, Oostende, Genk.

Kaart graafschap Vlaanderen
De onderstaande kaart is uit 1609 en vervaardigd door Matthias Quad en Johannes Bussemacher. De kaart toont het historische graafschap Vlaanderen.

Kaart Vlaanderen als graafschap

Kaart Vlaanderen
Vlaanderen is een van de drie gewesten van België. De hoofdstad van het gewest is Brussel.

Kaart Vlaanderen, steden, provincies, rivieren: EU