maandag 4 maart 2013

Haspengouw - Bloesemfeesten - Vakantie België

Haspengouw is een landstreek in het noordoosten van België. Het gebied is een deel van de Leemstreek en strekt zich uit over de Belgische provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Limburg, Luik en Namen. De Franse naam is Hesbaye.

De regio Haspengouw wordt gekenmerkt door een glooiend landschap met vruchtbare gronden. Er vindt veel landbouw en veeteelt plaats.

Het gebied wordt onderverdeeld in Droog Haspengouw en Vochtig Haspengouw.

Droog Haspengouw is het zuidelijke en grootste deel van de Haspengouwse Leemstreek.

De regio ligt tussen de rivier de Jeker en de lijn Borgworm–Orp-le-Grand in het noorden en de Maasvallei in het zuiden, waar het gebied overgaat in de Condroz. Het is een belangrijk akkerbouwgebied.

Vochtig Haspengouw, of Noord-Haspengouw, is het kleinere noordelijk deel van de landstreek. Het is een zanderig gebied dat de overgang vormt naar de Kempen.

De regio wordt in het noorden begrensd door de Demervallei, in het westen de vallei van de Velp en in het zuiden en zuidoosten de lijn Tienen-Sint-Truiden-Tongeren-Veldwezelt.

In het gebied worden veel fruit en zuivel geproduceerd. Vanwege de talrijke fruitboomgaarden worden in de lente jaarlijks “bloesemfeesten” georganiseerd.

Vakantie
Haspengouw is een aantrekkelijke bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de ongerepte natuur, fiets- en wandelroutes, kastelen, vakantiehuisjes, campings en bezienswaardigheden in de steden.

In de plaats Borgworm (Frans: Waremme) ligt het classicistisch kasteel Sélys-Longchamp.

Diepenbeek ligt in het dal van de Demer, op de grens met de Kempen, en bezit verschillende mooie natuurgebieden die worden doorkruist door fietsroutes van het Limburgse fietsroutenetwerk.

In Hoeselt bevinden zich het Bethaniakasteel en het kasteel de Brouckman.

De plaats Alken is bekend om de vele kastelen, kerken en kapelletjes, watermolens, zijn brouwerij en het bier Cristal Alken. Bij Alken ligt ook de Mombeekvallei.

In Kanne, bij Riemst, niet ver van de grens met Nederland, liggen talrijke mergelgrotten.

Enkele van de meest noordelijk gelegen wijngaarden van België liggen in Vochtig Haspengouw.

Steden Haspengouw
In het Limburgse deel van het gebied liggen de steden Bilzen, Borgloon, Sint-Truiden en Tongeren.

In het Vlaams-Brabantse deel van de regio liggen de steden Tienen, Geldenaken, Landen en Zoutleeuw.

In het Waals-Brabantse deel van Haspengouw ligt aan de rivier de Grote Gete de stad Geldenaken (Jodoigne).

Het Luikse deel van de landstreek omvat het gebied rond Hannuit en Borgworm (Fr: Waremme).