dinsdag 16 april 2013

Kaart Namen - Vakantie Provincies België

Kaart namen, steden, wegen, spoorlijnen, rivieren: CIA
Namen is een van de 10 provincies van België en een van de 5 provincies van het Waals Gewest. De provincie, in het zuidoosten van het land, heeft 480.105 inwoners (januari 2012) en de hoofdstad is Namen. De Franse naam is Namur.

Namen grenst in het noordoosten aan de provincie Luik, in het oosten aan de provincie Luxemburg, in het westen aan Henegouwen en in het noordwesten aan Vlaams-Brabant. In het zuiden grenst de provincie aan het departement Ardennes in buurland Frankrijk.

Namen wordt doorsneden door de Samber-Maasvallei, die een hoogte heeft van 80 tot 100 meter. Het gebied ten noorden daarvan loopt van noord naar zuid op van 150 naar ongeveer 220 meter.

Het oosten van de provincie hoort bij het Haspengouwse Laagplateau.

Het gebied ten zuiden van de Samber-Maasvallei maakt deel uit van Hoog-België en beslaat het golvende Condruzisch Plateau en de Fagne-Famennedepressie; de Vallei van de Semois en het Ardens Hoogplateau.

Het meest zuidelijke deel van de provincie, aan de Franse grens hoort tot de Lage Ardennen. Hier liggen veel bossen.

De provincie is bestuurlijk ingedeeld in drie arrondissementen. Dit zijn Dinant, Namen en Philippeville.

Rivieren
De rivier de Maas stroomt vanuit Frankrijk in het zuiden van de provincie België binnen. Andere rivieren in de provincie zijn de Lesse en de Samber. De Maas en de samber vloeien samen bij de stad Namen.

Vakantie
De provincie Namen is een populaire vakantiebestemming vanwege onder meer de prachtige natuur, grotten en de historische steden. Veel toeristen trekken de Ardennen.

In de Maasvallei zijn een aantal toeristische trekpleisters Namen, Marche-les-Dames, Dinant, Anseremme, Hastière, Annevoie-Rouillon en Profondeville.

In de Lage Ardennen trekken de plaatsen Bohan, Vresse, Alle en Gedinne veel bezoekers.

Ten zuiden van de Fagne-Famennedepressie ligt de Kalksteendrempel, met plaatsen als Chimay, Couvin, Beauraing en Rochefort. Door de karstverschijnselen is dit gebied rijk aan grotten. Beroemd zijn onder meer de grotten van Han-sur-Lesse.

De plaats Rochefort is bekend om de Grot van Lorette-Rochefort en de ruïnes van het Gravenkasteel. In de buurt ligt de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy, waar de Rochefort-bieren worden gebrouwen.

Dinant ligt in de Condroz, aan de samenvloeiing van de Maas en de Lesse. Het Maasdal wordt hier beheerst door de Citadel van Dinant. De rots Bayard is een markante rotspunt die net los staat van de rotswand.

De stad Namen heeft veel monumentale bezienswaardigheden, zoals de classicistische kathedraal St-Aubain uit de 18de eeuw, met gotische toren uit 1388, en de citadel, die op een heuvel ligt tussen de Samber en de Maas.

Voor het doorbrengen van een aangename vakantie liggen in de provincie tal van hotels, vakantiehuisjes, bungalows en campings.

Steden Namen
Naast de hoofdstad Namen zijn een aantal steden in de provincie: Dinant, Andenne, Beauraing, Philippeville, Gembloers, Ciney, Fosses-la-Ville, Rochefort, Walcourt.