dinsdag 26 februari 2013

Kaart Wallonië – Namen Vakantie België

Kaart Wallonië, steden, wegen, rivieren, spoorwegen: CIA
Wallonië is een van de drie gewesten in Belgie. Het Waals Gewest ligt in het zuiden van het land en heeft 3.546.329 inwoners (januari 2012). De hoofdstad is Namen. Tot het Waals Gewest horen ook de gemeenten van de Duitstalige Gemeenschap in België.

Wallonië grenst in het noorden aan het Vlaams Gewest, in het noordoosten aan buurland Nederland, in het oosten aan de landen Duitsland en Luxemburg en in het zuiden aan Frankrijk.

De Franse naam voor het gebied is Wallonie en de Duits naam is Wallonie(n). De Engelse naam is Wallonia en de Waalse naam luidt Walon(r)eye.

Landschappelijk is Wallonië heuvelachtiger dan Vlaanderen. In het gewest liggen de Ardennen, de Hoge Venen, met het Signaal van Botrange als hoogste punt in België, en de Condroz.

Provincies Wallonië
Wallonië is bestuurlijk onderverdeeld in 5 provincies. Dit zijn Waals-Brabant (Frans: Brabant wallon), Henegouwen (Hainaut), Luik (Liège), Luxemburg (Luxembourg) en Namen (Namur).

Oostkantons
De Oostkantons, of Oost-België, is de aanduiding voor de drie kantons in het oosten van Wallonië, in de provincie Luik, aan de grens met Duitsland.

Het gaat om de kantons Eupen, inclusief Kelmis (Neutraal Moresnet), Malmedy en Sankt Vith.

De gebieden zijn taalkundig en cultureel een overgangszone tussen België en Duitsland en hebben in de laatste twee eeuwen onder wisselend bestuur gestaan.

Rivieren
De belangrijkste rivier in Wallonië is de Maas. Een aantal andere rivieren in het gewest zijn de Samber, Semois, Lesse, Ourthe.

Klimaat en vakantie
Populaire vakantiebestemmingen in Wallonië zijn onder meer de Ardennen, met grotten en kloven, de prachtige natuur, wandel- en fietsroutes, campings, vakantiehuisjes en de steden.

België heeft een gematigd zeeklimaat. De zomertemperaturen in de Ardennen liggen slechts iets lager dan in de rest van het land. In de winter valt in de Hoge Venen en Ardennen geregeld sneeuw waardoor het mogelijk is om te langlaufen.

Toeristische trekpleisters in de Ardennen zijn de Amel (Amblève), La Roche, de Beneden-Semois en Spa. Ook het gebied aan de Duitse grens en de stad Bastenaken trekken veel bezoekers.

De plaats Spa, in de Hoge Ardennen, is wereldberoemd door het mineraalwater en als badplaats en kuuroord met ijzer- en koolzuurhoudende bronnen.

Steden Wallonië
Naast de hoofdstad Namen (Namur) zijn een aantal andere steden in Wallonië: Charleroi, Luik (Liège), Bergen (Mons), La Louvière, Tournai (Doornik), Seraing, Verviers, Mouscron, Herstal, Braine-l'Alleud, Châtelet, Aarlen (Arlon), Bastenaken (Bastogne), Dinant.

Bij de stad Charleroi ligt het vliegveld Brussels South Charleroi Airport, bij de stad Luik het Liège Airport.

Kaart Wallonië, steden, provincies, rivieren: EU